KOSMETYKI Z CBD.

KOSMETYKI Z CBD.

Od dłuższego czasu nieprzerwanym trendem w kosmetyce jest podążanie za naturą. Obecnie dzięki coraz większej świadomości konsumentów, niekwestionowanym bohaterem dla wielu producentów kosmetyków stał się kannabidiol- związek pozyskiwany z konopi siewnych (Cannabis Sativa L). 

Czy kosmetyki konopne staną się hitem na europejskim rynku? Śledząc wyniki sprzedażowe z krajów azjatyckich oraz USA można wnioskować, że kannabidiolowa rewolucja rozpoczęła się na dobre.

Konopie są jednymi z najstarszych i najlepiej poznanych roślin uprawnych. Pochodzą z Azji Środkowej, gdzie ich leczniczy i pielęgnacyjny potencjał doceniany jest od setek lat. W Europie przez długi czas wykorzystywano je jedynie w przemyśle chemicznym, w charakterze składnika farb i olejów. W ostatniej dekadzie, poprzez edukowanie w zakresie pielęgnacyjnych właściwości oleju konopnego oraz większej świadomości widzimy znaczny wzrost zainteresowania kosmetykami z CBD. Do produkcji preparatów kosmetycznych najczęściej wykorzystywane są ekstrakty i oleje konopne. 

Najbardziej wartościowy olej konopny to ten nierafinowany i tłoczony na zimno (w temperaturze nieprzekraczającej 40 st. C), z nasion pochodzenia organicznego.

Prawidłowo wytworzony olej ma charakterystyczny, żółto-zielony kolor, który związany jest z wysoką zawartością chlorofilu, oraz intensywny ziołowy zapach przeplatany korzenno-orzechowymi nutami. 

Ważną kwestią w wyborze kosmetyków na bazie CBD jest sprawdzenie ich składu. Oficjalna nazwa zatwierdzona przez INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), czyli system nazewnictwa, którego celem jest ujednolicenie nazw składu produktów pielęgnacyjnych, to Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil. 

Zawarte w olejach konopnych składniki aktywne wykazują bardzo dobry wpływ na metabolizm lipidów. Dzieje się tak poprzez podobieństwo w budowie chemicznej tłuszczu oraz płaszcza lipidowego wytwarzanego przez człowieka.                                                                                                            

Olej CBD w niemal 80% składa się z NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz z kwasu linolowego, który należy do grupy omega-6 i kwasu linolenowego z grupy omega-3 . Ważny jest również stosunek wszystkich kwasów tłuszczowych względem siebie, który wynosi 3:1. Dzięki temu jest to substancja bardzo stabilna i dobrze tolerowana.  

Głównym zadaniem NNKT jest odbudowywanie płaszcza hydrolipidowego skóry, który ogranicza jej przepuszczalność, stanowiąc barierę dla szkodliwych czynników zewnętrznych. Jednocześnie znajdziemy je również w składzie ceramidów, odpowiedzialnych za tworzenie spoiwa pomiędzy komórkami, które chronią skórę przed nadmierną utratą wody w procesie TEWL (Trans Epidermal Water Loss).

Ponadto kosmetyki CBD bogate są w inne kwasy, a także witaminy z grupy B oraz A, D, E i K, fosfolipidy, fitosterole, karoten, oraz wiele aminokwasów i minerałów. Związki te odpowiedzialne są za wspomaganie innych substancji aktywnych i ochronę przed wolnymi rodnikami, przez co zapobiegają starzeniu się skóry. Regularne stosowanie oleju konopnego doskonale chroni przed niekorzystnym promieniowaniem UV i przyczynia się do niwelowania działania czynników zewnętrznych, takich jak złe warunki atmosferyczne czy smog. Wszystko to ma wpływ na wspieranie funkcji ochronnych naskórka.

Ze względu na lecznicze właściwości kannabidiol coraz częściej wykorzystywany jest w dermatologii, jako składnik maści i kremów wspomagających leczenie wielu dermatoz, takich jak egzema, łuszczyca czy AZS (Atopowe Zapalenie Skóry). Aplikacja preparatów konopnych na zmiany skórne powoduje zmniejszenie napięcia, zaczerwienienia oraz świądu. Koncentraty z wysokim stężeniem oleju (maxymalnie do 50%), dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu i regulacyjnemu, znajdują zastosowanie w pielęgnacji skóry u pacjentów z odleżynami, odmrożeniami, poparzeniami.

W 2014 roku „Journal of Clinical Investigation”– renomowany miesięcznik publikujący materiały z dziedziny biochemii przedstawił badanie, z którego wynika, że olej CBD jest skutecznym środkiem normującym pracę gruczołów łojowych, na skutek tego  doskonale radzi sobie w terapiach przeciwtrądzikowych. 

Hipoalergiczny olej konopny jako surowiec wolny od halucynogenów idealnie sprawdza się także w pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci. 

Poza dodatkiem do kosmetyków olej na bazie kannabidiolu można stosować w czystej postaci, bezpośrednio na skórę. Jego “sucha” formuła szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze nieprzyjemnego, tłustego filmu. 

Branża kosmetyczna jest jedną z najlepiej rozwijających się od wielu lat, przez co wywiera ogromny wpływ na budowanie świadomości konsumenta, w tym także w kwestiach światopoglądowych. Zmiany w regulacjach prawnych oraz ciągłe badania nad kannabidiolem zachęcają producentów do tworzenia kolejnych linii produktów na bazie oleju konopnego. W ten sposób łatwość dostępu do produktów konopnych zmienia się z dnia na dzień, co może prowadzić do zmiany nastawienia u osób, które nadal nie są przekonane do dobroczynnego działania CBD.

Bibliografia:
https://www.jci.org/articles/view/64628
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31178109/
Close Menu